Jonge gezinnenweekend 6 april - 9 april 2018

JOZEF, GOD KOMT LANGSZIJ
(door ds. Anja van Alphen)

Dit was het veelbelovende en intrigerende thema van het tweede jonge gezinnen weekend georganiseerd door de werkgroep binnenvaartpastoraat van de PKN
( Protestantse Kerk Nederland)

Dit weekend, voor jonge stellen zonder kinderen en gezinnen met kleine kinderen tot ongeveer zes jaar, werd ingevuld en voorbereid door een groep jonge varenden, waarin ook de schipperspredikanten ds. Dirk Meijvogel en ds. Louis Krüger zitting hadden en werd gehouden in groepshuis Gastvrij Schokland te Nagele.

Als voorzitter van bovengenoemde werkgroep binnenvaartpastoraat, mocht ik zondag 8 april samen met mijn man gast zijn op dit warme en gezellige weekend om onder andere dit artikel te schrijven.

Het weer was schitterend en de jongen mensen zaten heerlijk buiten, terwijl hun kinderen lekker aan het spelen waren.

Dat alleen al was een reden voor de jonge ouders om zich op te geven voor dit weekend. Aan boord kunnen de kinderen, buiten hun broertje of zusje om, niet met andere kinderen van hun leeftijd spelen. Dus dat werd echt als iets extra’s ervaren.
De kleintjes deden ook mee met het thema. Er was tijdens de kerkdienst op zondag in het groepshuis ook een soort kindernevendienst waar het Bijbelverhaal over Jozef op hun niveau verteld werd, ook weer een nieuwe ervaring voor de kids. Zo samen in een kring te luisteren.

Joline en Jan Hoogendoorn, die varen op de Prodigio zijn voor de tweede keer op dit speciale weekend met hun kinderen Enora van 5 en Julian van 3.
Ze gaven zich opnieuw op voor de goede sfeer van vorig jaar, die hen is bijgebleven, de gezelligheid met elkaar en bovenal de ontmoeting met andere jonge mensen die ook geloven.
Als je vaart heb je minder binding met een walgemeente en kun je daar niet meedoen aan kringen en Bijbelstudies en hier is daar alle tijd voor. Joline vond het heel bijzonder dat iedereen in haar groep een andere kijk had op Jozef. Jozef werd ook best wel verwend door zijn vader. Daar moet je als ouders zelf ook goed op letten, voegde ze er aan toe.

Leendert en Karin Schuller varen met hun ouders op de Godefrieda. Ze hebben twee kinderen Maartje van 5 en Leon van 1.
De belangrijkste reden waarom ze dit weekend bezochten is: ontmoeting en tijd voor voor de Bijbel. Karin dacht aanvankelijk. Het verhaal over Jozef is zo bekend, wat kan ik daar nou nog voor nieuws over horen. Maar dat bleek te kort door de bocht.
Karin was vooral geraakt door de parallellen, die er getrokken werden tussen Jozef en Jezus.
Beiden waren ze herder. Jezus noemde zich later: de Goede Herder.
Beiden werden ze slecht behandeld.
Bij beiden werd hun bovenkleed afgenomen.
Beiden werden verkocht. Jozef voor 20 zilverlingen, Jezus voor 30
Beiden leefden vanuit vergeving. Jozef vergaf zijn broers en werd verlosser van zijn volk, dat uit de hongersnood weg kun. Jezus bad aan het kruis om vergeving voor de mensen die hem dit aandeden en in zijn lijden, dood en opstanding biedt hij alle mensen vergeving aan. En werd zo Verlosser voor de wereld.
Zoiets vergeet je nooit meer. Echt bijzonder!

Janine, Juliska en Lianne komen niet van oorsprong uit de schipperswereld, maar zijn wel met een schipper getrouwd en varen met hun mannen. Janine is voor de eerste keer op dit weekend en krijgt een kindje. Ze heeft zich aangemeld door het enthousiasme van de mensen die het eerste weekend bezochten. De jonge vrouwen vinden het heel fijn om met leeftijdsgenoten op te trekken, aan boord ben je al zoveel samen met je partner, hier kun lachen, kletsen en relaxen in de zon. Heerlijk!! Maar ook het elkaar motiveren in geloofszaken speelt een belangrijke rol. Je zit allemaal zeg maar “in hetzelfde schuitje”. Je bent als schipper een soort pelgrim en kunt overal je “lichtje laten schijnen”.

Robin van Ommen, die samen met zijn vrouw Elise en zoontje Jullian op de Inversa vaart is voor het eerst op dit weekend. Wel kent hij al veel mensen van de Hemelvaartsweekenden, waar hij heenging toen hij jonger was.
Ja het schip ligt stil en dat heeft economische consequenties, maar “so what”, dat weegt echt niet op tegen dit hele gebeuren hier, “Je bent onder vrienden mevrouw….en dat is geweldig!”

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GOD KOMT LANGSZIJ
In het weekend van 6-9 april 2018 willen we als jonge schippersgezinnen een weekend met elkaar optrekken en nadenken over een thema. Het thema voor het weekend is:

Jozef, God komt langszij.

Dit naar aanleiding van Genesis 39 vs 2: 'De Heer stond Jozef ter zijde, zodat het hem goed ging'. Jonge stellen zonder kinderen en gezinnen met jonge kinderen zijn van harte welkom. We hanteren geen leeftijdgrens voor kinderen. Er is een apart programma voor de kinderen. Dit programma is voor kinderen tot ongeveer 6 jaar.

De locatie is dit jaar Gastvrijschokland, Oud Emmeloorderweg 14, 8308 PK Nagele (zie website).
De leiding is in handen van ds. Louis Kruger en ds. Dirk Meijvogel.
Kosten: € 295,- per gezin.

Je kunt je aanmelden op: http://www.binnenvaartevents.nl. Inschrijvingen gebeuren op volgorde van binnenkomst. Voor vragen kan je mailen naar:
jongegezinnenweekend@gmail.com