Kerstvieringen Duitsland en Nederland

Welkom bij het Kerstfeest in de Ruhr: Gekozen om te kiezen
Kerstfeest in de Ruhr betekent altijd drie dagen feest. Deze keer vallen deze dagen op zaterdag zondag en maandag. Het thema dit jaar is: Gekozen om te kiezen. We hebben de verkiezingen in Amerika gevolgd. Een verrassende uitslag was het gevolg. Wie kiest voor wat? Of: wie kiest voor wie? Waarom? Wat zijn de consequenties van die keuzes? In maart mogen wij zelf weer naar de stembus. Wat bepaalt dan onze keuzes? Wie komt met het beste verkiezingsprogramma. Wie en wat raakt mij het meest? Wat heeft dat te maken met Kerstfeest? Met Kerstfeest vieren wij dat God gekozen heeft voor ons. Het is zijn komst. Zijn aanbod naar ons bestaan. Maar zijn aanbod is niet vrijblijvend. Hij vraagt ook van ons een keus. Wat kies jij?

Op zaterdag, de avond voor Kerst (heiligenabend) komen we samen aan boord op een van de schepen in Duisburg en zingen Kerstliederen. We praten met elkaar over de betekenis van kerst en de keuzes die wij maken. Ook maken we samen een (verkiezings)programma voor het familiekerstfeest op tweede kerstdag.

Op eerste Kerstdag komen we samen in de Marcuskirche. We vieren met elkaar het Kerstfeest. Deze viering begint om 12.00 uur. Het adres van de Marcuskireche is: Oostackerweg 75, Duisburg.

Op tweede Kerstdag komen we weer samen in de Marcuskirche voor het familie kerstfeest. Altijd weer een verrassing wat er weer aan talent boven komt. Verschillende mensen, kinderen en jongeren zorgen voor de invulling. We beginnen om 14.00 uur. Halverwege is er een pauze. We sluiten het geheel af met een gezamenlijke maaltijd in de kelder van de kerk.
Misschien kwam u al vaker. Misschien nog nooit geweest. Maar weet u van harte welkom op alle bijeenkomsten. Maar u kan natuurlijk ook een deel bijwonen. We zien naar u uit.

Uitnodiging “Kerst aan de Maas”

Als aanloop tot de viering van de geboorte van Jezus, onze Redder en Heer, organiseren we vanuit de Koningskerk en het Binnenvaartpastoraat een bijzonder evenement houden op en rond de Maas, eindigend op vrijdag 23 december in de Entrepothaven. We hebben the Friendship (een evangelisatieschip van zo’n 49 meter) drie dagen ter beschikking en kunnen daarmee allerlei activiteiten aanbieden.

Op woensdag 21 december komt de Friendship eerst aan de wal liggen tegenover de Koningskerk. ’s Avonds zal een projectkoor o.l.v. Maarten Wassink in het schip een generale repetitie houden. Ook is het mogelijk om de eetgroep, die iedere woensdag in de Koningskerk eet, uit te nodigen in het schip om éénmalig deze maaltijd aan boord te houden. Alle (kook) faciliteiten zijn aanwezig en het is weer eens een andere, unieke sfeer. Dus bij deze een uitnodiging om tussen 18.00 en 20.00 uur aan boord te komen eten. En vanzelfsprekend: alle varenden (en oud-varenden!) zijn van harte welkom! *graag vantevoren opgeven via l.kruger@planet.nl of 0652336794)

Op donderdag 22 december wordt het schip ter beschikking gesteld van de schooljeugd uit de wijk en kan men aan boord allerlei leuke dingen doen. “Samen” is daarbij het motto. ’s Avonds vanaf 17.00 uur komen jongeren van de Koningskerk en uit de buurt bij elkaar in the Friendship om gezellig met elkaar te eten, te praten en Bijbelstudie te doen.

Op vrijdag 23 december, gaat het schip ’s middags varen richting Maashaven met aan boord het eerder genoemde projectkoor. Tijdens het varen zullen er dan vanaf het dek allerlei bekende kerstliederen worden gezongen. Op deze wijze kunnen we langs diverse schippers varen en de mensen op de wal enthousiasmeren om vanaf 17.00 uur naar de Entrepothaven te komen. Vanaf die tijd meert het schip af aan de Entrepothaven en zal er tot ongeveer 21.00 een gevarieerd programma worden aangeboden. Op de wal is er o.a. een levende kerststal (georganiseerd door wijkbewoners en m.m.v. kinderboerderij De kleine Duiker te Barendrecht), een ballenbak, een braderie met allerlei kraampjes / houten huisjes, een arrenslee en nog veel meer. De winkeliers vanuit het Entrepotgebouw doen hier enthousiast aan mee. Vanaf het schip zullen er liederen gezongen worden. Al met al een groot feest waarbij de geboorte van Jezus aandacht krijgt in de Maashaven en de wijken Feijenoord, Kop van Zuid en Noordereiland.

Uitnodiging
We vertrouwen dat er zoveel mogelijk mensen ook vanuit het Binnenvaart aanwezig zullen zijn. Mocht u ook nog een bijdrage willen leveren dan is dat natuurlijk van harte welkom. Vrijwilligers worden van harte uitgenodigd op één van de data actief te zijn. Het BVP levert alreeds een schipper in de persoon van Henk Eleveld, met Jaap Pol als adjudant.

En dan nóg een mooi hoogtepunt wat betreft de Kerstvieringen in Rotterdam:
Op tweede Kerstdag is er traditiegetrouw het Schipperskerstfeest, met als thema “Tegen de verwachting in”, en met een optreden van het Chr. Sliedrechts mannenkoor ‘Ichthus’ o.l.v. Martin Zonnenberg, en van het Imperial Brass Quartet. Als dirigent is Martin Zonnenberg landelijk bekend, en het interkerkelijke ‘Ichthus’ met ca 160 leden behoort tot één van de grootste mannenkoren van Nederland. De leden komen uit de wijde regio, die zich uitstrekt van Dordrecht, Ridderkerk, Barendrecht tot aan Groot-Ammers, Gorinchem en Wijk en Aalburg. Uiteraard is er op het Schipperskerstfeest ook ruim gelegenheid voor samenzang. En als gouden randje bij dit galmend feest hebben we een professioneel koperensemble, het Imperial Brass Quartret. Dit blaaskwartet heeft een breed repertoire: van geestelijke muziek tot een Engels (Shakespeare) programma, 20e eeuwse Amerikaanse jazz en populair-klassieke muziek. Maar op tweede Kerstdag gaat het om alleen één repertoire: lof- en aanbiddingsliederen rond de geboorte van het Kind van Bethlehem.
Het Schipperskerstfeest wordt gevierd op 26 dec. 16:00 uur in de Pelgrimskerk, Reyerdijk 51, Rotterdam (deze locatie is geheel rolstoeltoegankelijk, en parkeren is geen probleem).
Verdere info: www.binnenvaartpastoraat.nl