Kerst aan de Ruhr

Kerst in de Ruhr
Thema:
Het kerstfeest wordt gevierd met veel schippers en oud-schippers uit de binnenvaart in de Rurh. Dit is al een jarenlange traditie. Dit jaar hadden wij de dag voor kerstavond een wijnproeverij op het schip de Scopus. Deze presentatie werd gehouden door Pieter Romijn. Het was een ontzettende leuke avond. Pieter vertelde over de smaken van wijn, over het proeven, soorten en Pieter verdiepte de wijnproeverij door het bijbel relateert te maken. Iedereen kreeg tijdens de wijnproeverij een foldertje ‘Wijn in overvloed’ waar ze informatie kunnen vinden over de wijn. Na de presentatie genoot ieder met elkaar van de avond.
Op kerstdag was er een gezellige hi-tea voor jong en oud op het schip de Gratias. Er kwamen verschillende gebakjes op tafel, die door ouder en kinderen waren gemaakt. Je rook van buiten af al alle lekkere zelfgemaakte koekjes en muffins. Iedereen kon lekkere snoepen van alle lekkernijen. Savonds was er een apart programma voor de jongeren. Of te wijl de mensen die zich jong voelen. Er werd een discussie gehouden over het thema van deze kerst. Iedereen had zijn of haar inbreng en we praatte met elkaar daarover.
1e kerstdag was er een dienst in de kerk. Na de dienst stonden de koffie en thee met zoetigheid al klaar. Sommige ouders gingen al snel naar boord om het eten voor het gezamenlijke diner voor te bereiden. Je zag dat de ouders en kinderen heel goed hun best voor hadden gedaan. Er waren gezinnen die het met kleine groepjes deden, maar er was ook een groep van 40 man op het schip Addio. Met veel gepuzzel van tafels, werd er genoeg ruimte gemaakt. Het was wel anders dit keer. Andere jaren gingen we op 1e kerstdag gourmetten, maar dit jaar probeerde we iets nieuws. Met het eten had iedereen het gezellig met elkaar en er was een warme sfeer in iedere woning.
2e kerstdag was er een latere dienst die begon om 14.00. Voor de kinderen worden er altijd vroeg de tasjes altijd verzorgd. Dit jaar zaten er veel knutselspulletjes in waar je de kinderen wel even zoet mee kon houden. Met 2e kerstdag word er veel gezongen met elkaar en er werden spelletjes uitgevoerd. Een leuke dienst zullen we maar zeggen. Tijdens de dienst waren een paar mannen druk bezig met de voorbereiding van het feestmaal. In de pauze was alles ook weer goed verzorgt en stonden de koffie, thee en taart ook weer klaar. Als de kerstdienst na de pauze is afgelopen, begint het feestmaal. Nou de kinderen zag je wel smullen. Het was top verzorgd en er was genoeg voor iedereen. Na een lange dag gaan de kinderen met een stel ouders alweer naar boord. Als alles in de kerk is schoongemaakt en wel dan wordt er op het schip de Res de bekende bol gegeten. De laatste avond nadert en sommige mensen gaan alweer op pad. Het was een goed verzorgd en een leuke kerst voor iedereen!